Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yayın Tarihi:06.10.2012

Yurtdışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 sayılı Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2012/5 sayılı Tebliğ ile yapılan değişiklikler aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:

1. Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 sayılı Tebliğ’in 1. ve 2. maddelerinde yapılan değişiklikler ile destekten yararlanabilecek şirketlerin niteliklerinde değişiklik yapılmaktadır. Daha önce Türkiye’de yerleşik şirketler olarak tanımlanan yararlanıcı tanımı, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş ihracatçı birliklerine üye şirketler olarak yeniden belirlenmiştir. Desteklenecek bireysel fuar katılımları için Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenerek ilan edilen yurtdışında düzenlenecek, desteklenecek sektörle uluslararası nitelikteki fuarlar şeklinde düzenleme yapılmıştır.

2. Aynı Tebliğ’in 4. maddesindeki değişiklikler ile yeni kurulan Ekonomi Bakanlığı tanımı metne eklenmiş ve desteklenecek şirketlerle ilgili düzeltmelere uygun olarak tanımlar yeniden düzenlenmiştir.

3. Aynı Tebliğ’in 5. maddesinin başlığı “Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarında Katılımcıların Desteklenmesi” şeklinde düzenlenmiş ve aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

- Organizatöre ödenecek fatura tutarının %50 oranında ve katılım bedeli esas alınarak hesaplanacak destek tutarını aşmayacak şekilde destekten yararlanılacağı belirlenmiştir

- Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) tarafından yapılacak katılımlarda, 2 şirket temsilcisine ait ulaşım giderlerinin %75 oranında desteklenmesi hükme bağlanmıştır. Ayrıca, genel nitelikli fuarlar için 10.000 ABD Doları ve sektörel nitelikli fuarlar için de 15.000 ABD Doları sınırlaması getirilmiştir.

- Fuar katılım giderleri %75 oranında desteklenecek sektörler arasında yer alan yazılım (software) sektörü ile film yapımcıları bu kapsamdan çıkarılmıştır. (Bilindiği üzere, bu sektörlere özel olarak Döviz Kazandırıcı Hizmetlerin Desteklenmesi Mevzuatı kapsamında yeni destek mekanizmaları uygulanmaya başlanmıştır.) Ayrıca, bu destek kapsamında 2 temsilciye ilişkin ulaşım giderlerinin desteklenmesi yönünde düzenleme yapılarak, bir önceki maddede belirlenen tutar limitleri de burada yinelenmiştir.

- Üretici/İmalatçı Organizasyonları tarafından yapılacak katılımlarda, 2 temsilciye ait ulaşım giderlerinin %75 oranında desteklenmesi hükme bağlanmıştır. Ayrıca, genel nitelikli fuarlar için 10.000 ABD Doları ve sektörel nitelikli fuarlar için de 15.000 ABD Doları sınırlaması getirilmiştir.

- Organizatörden nakliye hizmeti almayan katılımcıların, nakliye hizmeti dahil katılım bedeli dikkate alınarak desteklenebileceği şeklinde düzenleme yapılmış, burada daha önce yer alan sektörel kısıtlamalar kaldırılmıştır.

4. Aynı Tebliğ’in 6. maddesinin başlığı “Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarına İlişkin Organizatör Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi” şeklinde düzenlenmiş ve aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

- Tanıtım faaliyetlerinin; sektör/sektörlerin ve/veya katılımcıların ve/veya yurt dışı fuar organizasyonunun tanıtımı şeklinde olabileceği şeklinde kapsam genişletilmiştir.

- Kitle iletişim araçlarıyla ilgili yazılı ve görsel kitle iletişim araçları düzenlemesi kaldırılmış, kitle iletişim araçları ifadesiyle kapsam genişletilmiştir.

- İnfo stand tanımlaması genişletilmiştir.

- Destek hesaplamasına ilişkin “tüm katılımcıların toplam katılım bedelinin %25’i“ şeklindeki hüküm “kiracılara kiralanan m² cinsinden toplam fuar alanı ile katılım bedelinin çarpılmasıyla bulunacak tutarın %25’i” olarak değiştirilmiş ve buradaki belirsizlik giderilmiştir.

5. Aynı Tebliğ’in 7. maddesindeki değişiklikler ile

- Bireysel nitelikteki fuar katılımlarında fuar organizatörüne ödenen boş alan kirası yanında stand ile ilgili harcamaların da destekleneceği hükme bağlanmaktadır. Daha önce standart donanımlı stand için sağlanan desteklerin kapsamı bu değişiklik ile genişletilmekte, stand harcamalarının destekleneceği yönünde düzeltmeler yapılmaktadır.

- Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ) için stand kirasının tamamı olarak uygulanan destek oranı %75 olarak düzeltilmektedir. Buna ek olarak ta SDŞ’lerin 2 adet temsilcisine ilişkin ulaşım giderlerinin desteklenmesi şeklinde düzenleme yapılmaktadır.

- Fuar katılım giderleri %75 oranında desteklenecek sektörler arasında yer alan yazılım (software) sektörü ile film yapımcıları bu kapsamdan çıkarılmıştır. (Bilindiği üzere, bu sektörlere özel olarak Döviz Kazandırıcı Hizmetlerin Desteklenmesi Mevzuatı kapsamında yeni destek mekanizmaları uygulanmaya başlanmıştır.) Ayrıca, bu destek kapsamında 2 temsilciye ilişkin ulaşım giderlerinin desteklenmesi yönünde düzenleme yapılarak, bir önceki maddede belirlenen tutar limitleri de burada yinelenmiştir.

- Üretici/İmalatçı Organizasyonları tarafından yapılacak katılımlarda, 2 temsilciye ait ulaşım giderlerinin %75 oranında desteklenmesi hükme bağlanmıştır.

6. Aynı Tebliğ’in 8. maddesindeki değişiklik ile bireysel katılımların destekleneceği fuarlar tanımı net olarak ifade edilmektedir. Bireysel olarak desteklenecek fuarların Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenerek ilan edilen fuar listesinde yer alması şeklinde ifade netleştirilmektedir.

7. Aynı Tebliğ’in 9. maddesindeki değişiklikler ile

- İlave destek oranı uygulanmayacak durumlarla ilgili düzenleme kaldırılmaktadır. (Bir önceki maddede %50 oranına ilave %20 destek uygulanacağı belirtildiği için %75 oranında destek alan katılımcıların da ilave destekten yararlanamayacağı düşünülmektedir.)

- Prestijli fuarlara ilişkin desteklere, 2 temsilcinin gidiş-dönüş ulaşım giderleri eklenmiştir. Ayrıca, stand harcamaları ifadesi ile kiralama giderlerinin kapsamı genişletilmiştir.

- Prestijli fuar desteğinden yararlanmak için fuar sonrasındaki destek talebinde bu konuda talepte bulunulması gerektiği şeklinde hüküm eklenmiştir.

8. Aynı Tebliğ’in 10. maddesindeki değişiklikler ile

- 10. maddede sayılan bankacılık kanalıyla ödeme yapılması gerekli durumlar hükümleri metinden çıkarılmış, Tebliğ kapsamı tüm faaliyetlere ilişkin harcamaların fatura ve ödeme belgesiyle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

- Aynı maddeye eklenen fıkrayla, destek hesaplanırken Ekonomi Bakanlığının belirlediği ve ilan ettiği katılım bedeli esas alınarak hesaplanacak tutarın aşılmaması kaydıyla, fatura ve ödeme belgesi üzerindeki rakamlardan düşük olanının dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır. Eğer fatura yüksek, fiili ödeme düşükse ödenen tutarın destek kapsamına alınacağı anlaşılmaktadır. Destek hesaplamasında sadece gerçekleşen ödemelerin dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

9. Aynı Tebliğ’in 11. maddesindeki değişiklikler ile destek tutarının hesaplanmasında fatura tarihindeki kurlar yerine ödeme belgesi tarihindeki kurların uygulanması hükme bağlanmaktadır. Bu sayede, firmalarımızın kur farkı riskinden kurtulmaları da sağlanmaktadır.

10. Aynı Tebliğ’in 12. maddesindeki değişiklik ile öngörülen katılım bedelinin değerlendirilmesinde fuar yerine organizasyon ifadesi metne eklenmiş, kapsam genişletilmiştir.

11. Aynı Tebliğ’in 13. maddesine “Müracaat Süresi ve Başvuru Mercii” başlığı eklenmiştir. Maddenin ilk fıkrasındaki düzenleme ile Ekonomi Bakanlığının gözlemci görevlendireceği bireysel katılımın desteklendiği fuarlara ilişkin müracaatın, Bakanlıkça belirlenecek İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Ekonomi bakanlığının gözlemci görevlendirdiği bireysel katılımın destekleneceği fuarlara ilişkin destek kararının oluşturulmasında, gözlemci raporuyla belirlenen bilgilerin kullanılacağı hükmü eklenmiştir.

12. Aynı Tebliğ’in 14. maddesindeki değişikliklerle ürün sergileme şartına ilişkin hükümlerde yanlış anlaşılmaya sebep olan hükümler düzeltilmiştir.

13. Aynı Tebliğ’in 17. maddesindeki değişiklikler ile katılımcılara yönelik müeyyide hükümlerinde mükerrer destekle ilgili ifadelerde düzelme yapılmış, aynı harcama kalemleri için destek alınması halinde müeyyide uygulanacağı ifade edilmiştir.

14. Aynı Tebliğ’e eklenen Geçici 2. Madde hükümleri kapsamında Prestijli Fuarlar başlığında sağlanacak desteklerin; henüz sonuçlandırılmamış olan prestijli fuar katılımları için de uygulanabileceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

2012/5 sayılı Tebliğ hükümlerinin tamamı 06.20.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Yukarı