1507 KOBİ Ar-Ge Projeleri Başlangıç Destek Programı Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapıldı

1507 KOBİ Ar-Ge Projeleri Başlangıç Destek Programı Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapıldı

1507 KOBİ Ar-Ge Projeleri Başlangıç Destek Programı Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapıldı

 

TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun 7 Nisan 2012 tarihli ve 207 sayılı toplantısı ile 5 Mayıs 2012 tarih ve 208 sayılı toplantısında alınan kararlar gereğince 1507 kodlu, TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Uygulama Esaslarında değişiklikler yapılmıştır. Karar kapsamında uygulama esaslarında yapılan değişikliklere aşağıdaki gibidir;

 

MADDE 2: 1) Daha önce KOBİ ölçeğindeki işletmelerin ilk iki projelerinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi ifadesi değiştirilerek KOBİ ölçeğindeki işletmelerin en az ikisi ortaklı başvuru olmak kaydıyla ilk beş projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi olarak değiştirilmiştir.

 

MADDE 4: pp) Bu madde yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Teknogirişim sermaye şirketi: TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programının Uygulama Esaslarında belirtilen Aşama 2’yi tamamlayarak Aşama 3’e davet edilen kuruluşlar veya 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından tekno girişim sermaye desteği alarak kurulmuş olan sermaye şirketlerini, ifade eder.

 

MADDE 7: Bu maddede daha önce 2010 yılı için projenin toplam bütçesi, 400.000.- (dört yüz bin) TL sınırı değiştirilerek 2012 yılı için projenin toplam bütçesi, 500.000.- (beş yüz bin) TL ile sınırlandırılmıştır.

 

MADDE 10: Bu maddede 3,4 ve 5. Fıkralar yeni eklenmiştir ve şöyledir:

 (3) Teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunulan projelerde, projenin Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek amacıyla proje kapsamında gerçekleşen destek personeli, elektrik, su, ısıtma, bakım-onarım, haberleşme, vb. giderlere karşılık aşağıda belirtilen şekilde proje genel giderleri desteği verilir;

a) Proje genel giderleri, projenin her bir AGY301’i için belirlenen dönemsel desteklemeye esas harcama tutarının %10’u dönemsel desteklemeye esas harcama tutarına ilave edilerek hesaplanır. Bu kapsamdaki projelerin genel giderler dâhil toplam desteklemeye esas harcama tutarı 550.000.-TL’yi (beş yüz elli bin) geçemez.

(4) Başarı ile sonuçlanan projelerde, proje ekibinde yer alan ve firma ortağı veya yönetim kurulu üyesi olmayan proje fikir sahibi araştırmacıya, proje süresince kuruluşta çalışmış olması koşuluyla, TÜBİTAK tarafından 7.500.-TL (yedi bin beş yüz) teşvik ödülü verilir. Projede birden fazla fikir sahibi araştırmacı olması durumunda, ödül kişiler arasında paylaştırılır. Söz konusu personelin uygunluğuna ilgili teknoloji grubu yürütme komitesi tarafından karar verilir.

 

MADDE 13: (2) a) Bu fıkra yeni eklenmiştir ve şöyledir:

f, o ve p bentlerinde belirtilen giderler teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunulan projelerde, bu uygulama esaslarının 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği şekilde proje genel gideri olarak desteklenir.

 

MADDE 14: (2) a) Bu maddede program kapsamında KOBİ ölçeğindeki her bir kuruluşun en fazla iki projesi desteklenir ifadesi değiştirilerek program kapsamında KOBİ ölçeğindeki işletmelerin en az ikisi ortaklı başvuru olmak kaydıyla ilk beş projesi desteklenir şeklinde olmuştur.

b) Daha önce ‘değerlendirme sürecinde toplam iki projesi olan kuruluş yeni bir başvuru yapamaz. Söz konusu kuruluş, ancak bu projelerinden birisinin desteklenmesi uygun bulunmaz ise yeni bir proje başvurusunda bulunabilir’ ifadesi değiştirilerek ‘değerlendirme süreci devam eden proje önerilerinden en az birinin desteklenmesi uygun bulunmaz ise, (a) bendindeki koşulu da sağlamak kaydıyla yeni bir proje başvurusunda bulunabilir’ şeklinde olmuştur.

c) Bu fıkra kaldırılmıştır. Kaldırılan fıkra şöyledir:

TÜBİTAK-TEYDEB destek programları kapsamında bir projesi desteklenmiş, bir proje önerisi değerlendirme sürecinde olan kuruluş, yeni bir proje başvurusunda bulunamaz. Ancak, değerlendirme süreci sonunda proje önerisinin desteklenmesi uygun bulunmaz ise yeni bir proje başvurusunda bulunabilir.

(4) Bu maddede KOBİ ölçeğinde bir kuruluşun, üniversite veya kamu araştırma kurumları ile birlikte yapacağı ortak proje başvurusu, bu maddenin ikinci fıkrasının a, b ve c bentlerindeki en fazla iki proje sınırlaması kapsamında değerlendirilmez ifadesi değiştirilerek en fazla beş proje sınırlaması kapsamında değerlendirilmez şeklinde olmuştur.

(5) Bu madde yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Teknogirişim sermaye şirketleri, bu Uygulama Esaslarının 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen şekilde değerlendirilmek üzere bir kez başvuru yapabilir. 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden teknogirişim sermaye desteği alarak kurulmuş olan sermaye şirketleri, bu başvuruyu, projenin başarı ile tamamlandığına ilişkin yazıyı ilgili kamu idaresinden temin ederek, teknogirişim sermaye desteğinin tamamlandığı tarihten sonraki 24 ay içerisinde yapabilir.

 

MADDE 16: (5) Bu maddeye destek karar yazıları eklenerek ‘Ortak projelerde projeye katılan kuruluşlardan biri, destek kararı sonrası imzalanacak proje sözleşmesinde muhatap kuruluş olarak belirtilir ve ödeme bildirimi ve destek karar yazıları hariç tüm yazışmalar bu kuruluşla yapılır’ şeklinde olmuştur.

 

MADDE 23: (4) Bu fıkra yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Hakemler, teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunulan projelerin değerlendirilmesinde bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen boyutların kriterlerini dikkate almazlar. Aşağıda belirtilen iki boyutun kriterlerini dikkate alarak projeyi değerlendirirler.

a) Projenin endüstriyel Ar-Ge gereksinimi ve karşılanma durumu: Teknogirişim sermaye desteği alınarak gerçekleştirilmiş projenin, kavramsal tasarımı ve teknolojik doğrulaması başarıyla tamamlanmasına karşın, yeni bir proje kapsamında daha fazla Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç duyulması ve bu ihtiyacın sunulan proje önerisi ile karşılanması,

b) Proje planı ve kuruluşun altyapısının uygunluğu

 

MADDE 24: (1) Bu maddeye ‘Hakemlerin bu Uygulama Esaslarının 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının alt bentlerinde belirtilen değerlendirme boyutları altındaki kriterlere göre yaptıkları değerlendirmeler, gerektiğinde TÜBİTAK tarafından ağırlıklı puanlandırma yapılarak elektronik ortamda sayısal değere (değerlendirme notu) dönüştürülebilir. Söz konusu durumda, proje için hesaplanan değerlendirme notu komite değerlendirmesine sunulur.

(3) 3) Bu bent yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunulan projelere ilişkin ret gerekçeleri, bu Uygulama Esaslarının 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen boyutların kriterleri dikkate alınarak oluşturulur.

 

(3) b) 7) Bu bent yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Proje fikir sahibi araştırmacı

 

MADDE 28: (1) d) Bu bent yeni eklenmiştir ve şöyledir:

projenin son döneminde Ticarileştirme İş Planı (Yalnızca teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunularak desteklenmiş projelerde Aşama 4‘e geçiş talep ediliyorsa sunulur).

MADDE 33: (4) b) Daha önce projenin son dönemine ait mali raporunda beyan edilmediği takdirde, söz konusu dönemin PRODİS´te belirtilen "destek bildirimi hazırlandı" aşamasından sonra, kuruluş tarafından beyan edilemez ve desteklenmez ifadesi değiştirilerek projenin son dönemine ait mali raporunda beyan edilmediği takdirde, söz konusu döneme ilişkin ödemenin, TÜBİTAK tarafından yapıldığı tarihten itibaren altı (6) ay içerisinde kuruluş tarafından beyan edilmesi halinde, ilgili harcama ve giderlere ilişkin işlemler mevzuatı çerçevesinde yeniden başlatılır.

c) Daha önce “desteklenen projenin dönemsel değerlendirmelerinde TÜBİTAK tarafından sehven kapsam dışı bırakılan harcama ve giderlere ilişkin kuruluş itirazını, en geç projenin son dönemine ilişkin ödeme gerçekleştirilene kadar yapabilir. İtirazın haklı bulunması sonucunda, ilgili gidere ilişkin işlemler mevzuatı çerçevesinde yeniden başlatılır. TÜBİTAK tarafından kuruluşa proje kapsamında son ödemenin yapılmasından sonraki söz konusu itirazlar, değerlendirilmeye alınmaz” ifadesi değiştirilerek “Kuruluş, dönem değerlendirmelerinde TÜBİTAK tarafından kapsam dışı bırakılan harcama ve giderlere, TÜBİTAK tarafından projeye ilişkin son ödemenin yapıldığı tarihten itibaren en geç 6 (altı) ay içinde itiraz edebilir. İtirazın haklı bulunması durumunda, ilgili gidere ilişkin işlemler, mevzuatı çerçevesinde yeniden başlatılır. Projeye ilişkin son ödemenin, TÜBİTAK tarafından yapıldığı tarihten itibaren altı (6) ayı geçen itirazlar kabul edilmez” şeklinde olmuştur.

 

MADDE 40: (2) Bu madde yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunularak desteklenmiş projelerde, firmanın ticarileştirme destek talebinde bulunması durumunda; bu maddenin birinci fıkrasındaki değerlendirme ve işlemlere ek olarak ticarileştirme iş planı, izleyici raporu ilgili teknoloji grubu yürütme komitesi toplantısında incelenerek 4 üncü Aşamaya geçiş onayı verilir.

 

MADDE 45: (1) Daha önce “Kuruluşlara, projenin son dönemi hariç, TÜBİTAK bütçesine gider kaydedilmek üzere teminat karşılığında proje süresince bir defaya mahsus transfer ödemesi yapılabilir. Proje sözleşmesi taraflarca imzalanmadan kuruluş transfer talebinde bulunamaz” ifadesi değiştirilerek “Kuruluşlara, projenin son dönemi hariç, TÜBİTAK bütçesine gider kaydedilmek üzere teminat karşılığında proje süresince bir defaya mahsus transfer ödemesi yapılabilir. Ancak, yine projenin son dönemi hariç olmak üzere, teknogirişim sermaye şirketleri tarafından 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunularak desteklenmiş projelerde, birden fazla ön ödeme (transfer ödemesi) yapılabilir. Bu kapsamda bir kez ön ödeme (transfer ödemesi) alan kuruluş, ödemenin mahsuplaşılmasından sonra yeni transfer ödemesi taleplerinde bulunabilir. Proje sözleşmesi taraflarca imzalanmadan kuruluş transfer talebinde bulunamaz” şeklinde olmuştur.

(3) bu fıkra yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen uygulamadan 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Teknogirişim sermaye desteği alarak kurulmuş olan sermaye şirketlerinin 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programına sunularak desteklenmiş projeleri de faydalanabilir.

 

MADDE 48: (2) Bu fıkradan ‘Kuruluş tüzel kişiliğinin başka bir tüzel kişiliğe devredilerek birleşmesi halinde AGY101 istenmez. Bu durumda yeni kuruluşun tüzel kişiliği adına proje sözleşmesinin yeniden düzenlenmesi istenebilir. Devralınan kuruluşun TÜBİTAK nezdindeki hak ve yükümlülükleri devralan kuruluşa aittir’ ifadesi çıkarılmıştır.

(3) Bu fıkra yeni eklenmiştir ve şöyledir:

Kuruluşun kısmi bölünme veya tam bölünme ve kuruluş tüzel kişiliğinin başka bir tüzel kişiliğe devredilerek birleşmesi halinde AGY101 istenmez. Bu durumlarda yeni kuruluşun tüzel kişiliği adına proje sözleşmesinin yeniden düzenlenmesi istenebilir. Eski kuruluşun TÜBİTAK nezdindeki doğmuş ve doğacak tüm hak ve yükümlülükleri yeni kuruluşa aittir. TÜBİTAK tarafından henüz ödemesi gerçekleştirilmemiş olan dönemsel destek tutarı ödemesi yeni kuruluşa yapılır. Ayrıca TÜBİTAK’a sunulmamış olan Ar-Ge Yardımı İstek Formu (AGY301), yeni kuruluş tarafından TÜBİTAK’a sunulur.

MADDE 56: (1) Bu maddede daha önce “Desteklenmesine karar verilen projelerle ilgili olarak ortaya çıkması muhtemel fikri ürünler üzerindeki haklar proje sözleşmesi ile düzenlenir ve bu şekilde kuruluşa devredilebilir. Bu durumda kuruluş, Ar-Ge faaliyetleri sonucunda elde ettikleri fikri mülkiyete konu hakların Türk Patent Enstitüsü nezdinde kendi adına tescili için gerekli işlemleri yapar” ifadesi değiştirilerek “Desteklenmesine karar verilen projelerle ilgili olarak ortaya çıkması muhtemel fikri ve sınaî tüm haklar, aksi proje sözleşmesi ile belirtilmedikçe kuruluşun tasarrufuna devredilir” şeklinde olmuştur.

Saygılarımla,

Ahmet YAVUZ

İLTEM Mühendislik-Eğitim-Danışmanlık Ltd.Şti.

Beşevler Mah. Aktaş Sok. Pars İş Merkezi. No:5 Kat:4. Büro:8

Nilüfer/BURSA 

Telefon : 0 224 443 70 90

Faks : 0 224 443 70 91

www.iltem.com.tr
e-Posta: ahmetyavuz@iltem.com.tr  

CEP: 0 552 238 98 37

Yukarı